Miljön i Stockholms skärgård

MILJÖN I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Stockholms skärgård är på många sätt ett världsarv. Naturen är lika unik som storslagen och dessutom tillgänglig för alla, inte minst genom allemansrätten. Denna tillgänglighet har dock ett pris, vi är många som älskar att vistas i skärgården och alla sätter vi spår som inte alltid är av godo. Tack och lov har det har hänt mycket sedan 60-talets rekommendation att dumpa båtsopor rätt i havet med en sten i påsen för att den skulle sjunka, men det är fortfarande långt kvar.

Det är många som är engagerade i skärgårdens välbefinnande, bland annat Skärgårdsstiftelsen och Håll Sverige Rent. Tillsammans arbetar de med Sveriges många båtägare för en renare, trevligare och friskare skärgård.

Som båtägare får man sedan våren 2015 inte längre tömma septiktanken i havet. Transportstyrelsen har en karta här där du hittar tömningsstationer för din tank.

När det gäller sopmajor är de inte lika lätta att hitta men här är en lista med information över populära naturhamnar där det ibland är angivet om det finns en sopmaja. De flesta skärgårdskommuner har också listat på sina hemsidor var du kan hitta toaletter och sopmajor. Klicka på respektive kommuns namn för att komma till deras kartor: VärmdöNorrtäljeVaxholm. Tyvärr har vi inte hittat några bra översikter för Österåker, Haninge eller Nynäshamn. Länsstyrelsen har också några sopmajor och toaletter listade. Även Visit Skärgården har en del nyttig information.