8 december – vintern är här

img_4699

Med sommaren enbart som ett avlägset trevligt minne har nu även hösten fått ge vika till förmån för vintern. Vi kör dock på som vanligt, även om morgonrutinen numera innehåller några fler moment som snöskottning och avborstning medelst piasavakvast. Det är onekligen bekvämt med oöm aluminiumbåt.

Några uppgraderingar har det blivit under hösten varav den viktigaste är den nya radarn från Garmin, en 24 xHD. Det har också blivit ytterligare en skärm, likadan som den gamla, och allt är nu sammankopplat i ett nätverk vilket ger god driftsäkerhet då båda skärmarna kan visa alla funktioner (såsom plotter, radar, sonar) – vi blir alltså inte av med viktig information om ena skärmen skulle slockna.

Vi har också monterat ett annat drev på båten. I normala fall kör vi med duoprop, det vill säga två motroterande propellrar på samma axel vilket ger överlag väldigt bra prestanda. Nackdelen med duoprop är att konstruktionen är känslig för stötar och slag som vid grundstötning eller is. Och just av den senare orsaken sitter nu ett singelpropellerdrev på båten.

Än så länge har isen inte fått grepp om Möja men omnejd men det är på gång. Så fort temperaturen rör sig under noll i kombination med svag vind samar det inne i vikarna. Enligt gammal skärgårdslära ska de sama tre gånger (sama betyder att det lägger sig en tunn isskorpa, isen flockar sig) tre gånger innan isen lägger sig på riktigt. Förhoppningsvis dröjer det dock ett tag till. Vi vill kunna köra skolskjutsen så länge som möjligt innan vi får lämna över stafettpinnen till svävarna.