18 juli – massor av assistansjobb

IMG_4075

Nu är det semestertider och det märks tydligt på antalet båtar som är ute och njuter av Stockholms skärgård. Med ett ökat antal båtar har det också varit en markant stigning i antal assistansjobb, främst åt Sjöassistans men också åt Skärgårdsassistans.

Motorproblem är vanliga, på både segel- och motorbåtar och förutom det har det blivit en hel del dykjobb på grund av ankarlinor och liknande i propellrar. Grundstötningar är tack och lov ganska ovanliga.

Ett tips när du ska köpa nu ankarlina: Om möjligt, välj en så tjock lina som möjligt, helst treslagen så den inte kinkar och framför allt en rund. Den mycket populära bandmodellen, typ Ankarolina, är visserligen mycket praktisk men fastnar så in i bänken samt har en förmåga att kila in sig mellan propellrarna (om duoprop) samt mellan propeller och drev vilket gör att ibland måste lyfta båten för att få bort dem.

Tips nummer två: Har du inte helförsäkring där assistans ingår, överväg att skaffa det. Den lilla merkostnaden är guld värd när du mitt i semestern råkar ut för problem vars lösning kanske bara är ett telefonsamtal bort.