6 maj – starthjälp med Sjöassistans

IMG_3647

Det märks att våren har kommit på allvar, antalet båtar som rör sig i skärgården har mångdubblats på bara några veckor. Och ju fler båtar, desto större risk att någon drabbas av problem.

I morse ringde Sjöassistans och bad oss åka upp till Stora Kalholmen och ge starthjälp åt en mindre motorbåt med tomma batterier. På med en panna kaffe medan sjökläderna åkte på – utan ström blir det ju inget morgonkaffe – innan vi lade ut från Möja Ström en kvart senare.

Stora Kalholmen ligger bara tio minuter bort i 25 knop, vi var alltså där relativt snart. Batterierna visade sig hålla bara strax över 10 volt, alltför lite för att den stora tvåtaktaren från Mercury skulle visa sin goda vilja, trots en prydlig elinstallation och att de var helt nya för säsongen.

Vi har rejäla 50-kvadratskablar och efter att vi kopplat ihop våra elsystem hoppade Mercuryn igång direkt, båtägaren hann knappt avsluta sitt kaffe innan vi var klara. Därefter skildes våra väger och vi var åter hemma i strömmen efter drygt en timme totalt. Vad blir nästa uppdrag?