14 mars – räddningsutrustningen på plats

IMG_3402

Att transportera människor är ett stort ansvar. Folk som kanske inte är sjövana eller ens simkunniga lägger bokstavligt talat sina liv i ens händer, ibland också utan att förstå de risker som faktiskt finns med att färdas på vatten.

Nu ska vi inte överdriva – att åka båt är säkert – men det finns som sagt risker och en klok inställning är att inte fråga sig om om något kommer att hända utan om när.

Reglerna kring vad man som privatperson behöver ha med sig i form av räddningsutrustning är soklara – man behöver inte ha med sig någonting, inte ens flytväst (hur konstigt det än kan låta).

Som kommersiell aktör, det vill säga alla vi som tar betalt för att frakta er runt i skärgården, är kraven tack och lov betydligt högre. Tyvärr är de också extremt luddiga och vad man ska ha för utrustning ombord styrs av en massa olika regelverk beroende på när båten är tillverkad, vilket fartområde man ska utföra transporten i och så vidare.

Vi tar det säkra före det osäkra och lägger oss på en nivå som ligger snäppet över alla nuvarande krav och kan således tålas att jämföras med passagerarfartyg. Det går nämligen en gräns vid tolv passagerare och alla fartyg som tar från 13 passagerare och uppåt måste ha ett särskilt certifikat för detta och i den certifieringen ingår bland annat krav på räddningsutrustning med mera.

Som kund hos oss kan du alltså vara fullständigt viss om att vi har den allra bästa räddningsutrustningen och därmed förutsättningarna den gång olyckan är framme. Förutom det har vi också den allra bästa navigationsutrustningen (och vi vet hur den används) eftersom ambitionen givetvis är att varken livflotte eller räddningsvästar någonsin ska behöva användas.