16 februari – nya räddningsdräkten

IMG_3281

Ett av många krav som Transportstyrelsen satt på oss som jobbar på sjön är att vi ska ha räddnings- eller överlevnadsdräkter ombord. Antal och typ beror på fartygets storlek samt användnings- och fartområde.

I vårt fall klarar vi oss med en så kallad entimmarsdräkt men ett både bättre och billigare alternativ är en sextimmarsvariant. Dessa ligger oftast vakuumförpackade och ska tas fram och på vid ett nödläge, som att båten exempelvis sjunker eller om man måste hoppa i vattnet och undsätta någon som ramlat i.

En grundregel, inte skriven men väl i praktiken, är dock den att “det man inte har på sig får man inte med sig”. Sannolikheten att man i en båt skulle ha någon glädje av en överlevnadsdräkt som ligger nedpackat i en låda är alltså ganska liten, annat än möjligtvis som sovsäck. Tyvärr är dessa dräkter också hopplöst otympliga och även om de skulle hålla för att man har på sig dem jämt är det inget alternativ (om man inte jobbar som teletubbie…).

Vi är ofta ute ensamma, dessutom under nästan hela året, och risken att halka på ett frostigt fördäck när en båt ska bogseras eller liknande är rätt stor. Alltså har vi valt att satsa på en dräkt vi kan ha på oss hela tiden.

Hansen Protections senaste dräkt Sea Swim är en torrdräkt tillverkad av ett GoreTex-membran som andas. Det är utvecklad framför allt för Search and Rescue och ska vara slitstark nog att leva i varje dag. Den har en ventil för att släppa ut luft på vänster axel och går alltså att dyka med (det är dock ingen dykardräkt) eftersom den inte har någon egen flytkraft vilket kan spara livsavgörande sekunder om man skulle behöva undsätta någon under ytan.

IMG_3282

IMG_3284